mereka membaca dan mengikuti, anda??

KEKADANG OSMAN KERING PON BOLEH NANGES

Hidup sentiasa pasang surutnya. Ada perkara yang boleh menggembirakan kita dan ada kalanya perkara yang sepatutnya menjadi gembira boleh menjadi luka pada seseorang.


Orang sentiasa berkata,”jadilah diri sendiri. Jangan memaksa diri sendiri melakukan sesuatu perkara yang memang bukan rutin kita.Jika berdegil,kelak kita merana”.



Hari ini, aku mengerti apa yang cuba disampaikan.Sekarang memang rasa sangat kesepian.Gelap gelita seketika.












Maafkan aku.

KEKADANG PERMAINAN BADMINTON PUN BOLEH MASUK MAHKAMAH




Melayu memang patut dilabelkan “manusia mudah lupa”.Kalau boleh buat frame gantung kat bilik lagi bagus.”eh engkau.Eyelah engkau yang tengah baca post ne.Engkau manusia mudah lupa tak?”

Tadi penulis ada terbaca kisah penceraian Roslin hashim, pemain badminton Malaysia dengan bekas isteri,Faezah.Bodohlah nak sampai claim duit RM50 ribu plus plus macam tuh.Insan lelaki pula yang meminta tuh.Giler la.Bukan engkau ker yang memulakan siri al kisah pencintaan yang hebat tuh?Bukan ker engkau ker yang cakap,” hanya U saja di hati i”?Bukan ker engkau yang mula membuat keputusan untuk berkahwin?

Sekarang,

Engkau yang meminta penceraian.Engkau yang memulakan peretakan hubungan antara engkau dengan bekas isteri engkau.Engkau tanpa segan meminta ganti rugi perkahwinan.”wei,awek engkau tuh macam mana?”.Kenduri dia pun pakai duit,bukan pasir.Engkau yang salah tapi nak lebih-lebih.Penulis memang tak boleh pergi dengan lelaki jenis macam ni.Mungkin ini la satu sebab mengapa ramai perempuan mempunyai berprasangka buruk terhadap lelaki mengenai keikhlasan hati insan bernama Ahmad lelaki binti Fatimah Alba

“wei lelaki,berubah la.Diri engkau yang tak betol.Bukan orang lain,”kata penulis semasa sidang temuramah oleh Majalah Gosip-Gosip.


BILA AIR SIRAP DAN AIR LIMAU DICAMPUR,APA AKAN JADI?

Setiap hari masalah datang dan pergi umpama jumlah orang yang melawat zoo negara pada setiap hari. Masuk pukul 11 pagi dan keluar abis melawat pukul 3 petang untuk sembahyang zohor. Begitulah arus kehidupan seorang manusia iaitu kita. Masalah datang dan timbul apabila terdapat konflik dalam diri. Sebagai contoh, impian atau harapan yang kita harapkan dari suatu tidak kesampaian. Dinyatakan disini, kita misalnya nak makan sushi, last-last tak jumpa kedai sushi (entah apa kaitannya, saudara pun bukan). Okey, tadi tuh sebagai intro sahaja.


Tamat bahagian intro.


Menceritakan tentang masalah, memang setiap kita semua mempunyai permasalahan .Kita sendiri memang tidak dapat mengelak diri daripada itu.Orang yang lari dari masalah ialah orang yang sentiasa mengambil jalan yang mudah.Orang yang mengambil jalan inilah sentiasa menghadapi masalah yang sama.Sentiasa berulang-ulang tanpa ada sebarang penyelesaian.Ya, aku memang setuju setiap masalah mesti mencari jawapannya.Tapi caranya bukannya datang dari orang lain tetapi diri kita sendiri.Kita sendiri yang patut mengubahnya. Kita yang menjadikan perkara itu menjadi satu masalah .Tuhan telah mencipta nafsu.Dalam diri, nafsu keinginan yang berbeza dari orang lain itulah menjadikan masalah. Inilah sebenarnya uniknya seorang manusia. Masalah ini yang membentuk jalan-jalan kehidupan kita. Membentuk keperibadian seseorang itu.Baik dan buruk seseorang itu dijawab bagaimana seseorang itu mengambil langkah untuk menyelesaikan masalah mereka. Walaubagaimanapun, ada yang berjaya malah ada yang tewas dalam perjalanan itu.


NOKOTTA.Satu perkataan jepun yang baru aku belajar hari ini. Nokotta membawa maksud keputusan menang atau kalah masih belum dapat ditentukan.Kita sentiasa akan menang selagi kita tidak berputus asa dalam menghadapi sesuatu.Selagi ada keinginan dalam diri dengan tujuan yang baik, kita akan berjaya. Seorang pejuang yang tidak berputus asa, dia adalah seorang pemenang tetapi sekali mereka mengambil sikap berputus asa dan malas berusaha, mereka terdiri orang yang gagal dalam hidup. Merekalah orang yang sentiasa rugi sedangkan kejayaan itu sudah ada didepan mata.Hanya perlu mengambilnya sahaja. Jadilah seorang yang pekak orangnya. Melihat dengan matanya sendiri bukannya mendengar dari orang lain bagi menentukan sebarang keputusan. Jangan jadi seorang buta yang masih terpinga-pinga mencari jalan sendiri dan mengharapkan bantuan orang lain untuk menentukan kehidupan bagi dirinya.


Percaya dan yakinlah dengan diri bagi setiap tindakan yang telah di ambil selagi kita ikhlas mendapatkannya.Berusahalah selagi adanya masa, adanya kesempatan untuk kita melakukannya. Sesungguhnya tuhan sentiasa memberkati perjalanan seseorang yang mempunyai niat yang murni dan sentiasa berusaha. Tawakal dan pasrahlah bagi setiap jawapan yang diperolehi.Sesungguhnya Tuhan lebih mengetahui mana yang baik dan buruk bagi setiap makhluknya.

aku sentiasa yakin adanya peluangku bersama dia.

BAYANGKAN KALAU SALMAN KHAN BERLAKON CERITA HANTU MELAYU?MESTI TAK SENONOH.


Penulis dapat merasakan memang engkau sudah sebati dan tepu dengan cerita hantu.Memang boleh dikatakan kalau buat pertandingan cerita hantu peringkat kebangsaan semestinya akan menjadi pertandingan yang sangat sengit bagi merebut hadiah utama pertandingan iaitu sebuah Proton Exora 1.6.Tapi pernahkah ia berlaku kat engkau yang sebetulnya.Mak penulis pernah cakap sewaktu dulu masa beliau di asrama Maktab Perguruan Sultan Idris atau yang dikenali sekarang UPSI beliau memang pernah dinampakkan la aktiviti-aktiviti barang-barang paranormal ne.Baldi bergerak sendiri malam-malam la,gambar muka orang tengah mengintai la.Tapi tak tahu la setakat mana kebenarannya.
Kali ini,kali pertama penulis akan menyampaikan sebuah cerita yang memang betol-betol berlaku kepada diri penulis sendiri.Sebelum penulis memulakan penceritaan,sila baca notis:

“BARANGSIAPA YANG BERHUTANG PENULIS RM 45.70,SILA BAYAR,TERIMA KASIH”
Al kisah kisah ini berlaku tahun 2006 sewaktu penulis menuntut di kolej matrikulasi johor.Bilik penulis rasanya kalau tak salah 4-28 blok Al kindi.Kedudukan bilik ini sememangnya terletak di hujung bersebelahan tangga.Gunung ledang tuh memang boleh nampak dari blik penulis.Belakang bilik ini memang hutan.Hutan yang dipenuhi kelapa sawit yang masih belom diterokai.Memang hijau mata memandang.Tapi bukan point ini penulis mahu highlight-kan.


Pada suatu malam, hujung minggu, sememangnya aktiviti hang out meronda-ronda seluruh kawasan pendudukan warga penduduk kolej menjadi aktiviti kewajiban bagi setiap insan bernama pelajar binti anak muda.Ketika itu entah bagaimana salah seorang sahabat penulis dikenali epul (wei epul,aku promote nama ko ne), seorang yang agak mulut terlepas(hamik ko) menceritakan bab-bab barang paranormal.Tetiba sahaja topik ini menjadi titik pertemuan antara kami ber-8 (Penulis, Nabil, Nobit, Acap, Capt ,Abadi, Epul dan monkot) untuk berkata-kata.Penceritaan tersebut terbawa-bawa sampailah penulis tidur pada malam itu.


Untuk dijadikan penceritaan,kejadian itu berlaku ketika penulis berperasan penulis sedang bercakap dengan seseorang.Macam mimpi lah.Tetiba dengan tak semenanya,penulis terjaga.Keadaan memang sunyi ketika itu.Keadaan diluar memang agak gelap.Tapi pandangan penulis tertuju kepada sesuatu.Seperti orang,berwarna hitam dan sedang duduk disebelah katil penulis.Dalam keadaan mamai ketika itu,penulis tidak menjangkakan sesuatu yang pelik sampailah “barang” tersebut bertanya kepada penulis,
“Kenapa senyap?Sudah bangun yer”,ringkas dan padat.Penulis jadi kaget mendengar suara perempuan di dalam bilik penulis.Eyer.Memang suara perempuan.Memang dapat disahkan.Penulis hanya mampu berdiam diri sahaja.Engkau nak mampus ker nak bersembang gosip-gosip artis dengan “barang” itu.”Apa barang beb”.Pada kemuncak konfliknya,”barang” paranormal tersebut meinta untuk melihat muka beliau.”Setan ko,aku tak nak mampus nak tengok muka ko”, inilah kata-kata yang diucapkan dari penulis tapi sekadar dari hati jerk la.Untuk kemuncak konflik kali kedua lagi,penulis dapat merasakan sesuatu naik diatas katil iaitu muka menghadapi muka.Memang penulis dapat merasakan memang ada benda yang dekat dengan diri penulis.Oleh itu penulis hanya mampu memejamkan mata sahaja.langsung tidak berani untuk membuat apa-apa.Situasi itu berlarutan sehingga 2 minit menyebabkan penulis berasa geram memandangkan masa tersebut penulis bermimpi berjumpa dengan nora danish terbuang begitu sahaja.Penulis menjadi sedikit berani.akhirnya penulis tekad untuk menolak barang tersebut dari atas katil penulis.


Selepas membuka mata sejurus itu,memang didapati memang tiada apa-apa.Penulis yakin dengan kejadian itu sememangnya berlaku.Setakat mana engkau percaya akan kebenaran tersebut,terserahlah.

eh kejap.Engkau ada nampak limau aku tak?Hilang plak.Tadi ada.

AGAKNYA ANAK BULAN MUHARAMM NE ADA TAK HUBUNGKAIT DENGAN HARI RAYA CINA?

Salam muhibah dan salam satu malaysia buat semua pembaca tegar blog saya-henchik-ikang ini. Sekian lama tidak mencatit sebarang catatan pada laman ini membuat ramai yang tertanya-tanya mengapakah beliau membuat begitu? Siapa yang menggangu beliau? Beliau telah dimakan semut kah? Dibunuh oleh Mona Fendi kah? Oh tidak,aku masih ada disini,ada di dunia ini,ada di atas katil sedang tidur.Tidak.Ini aktiviti setengah jam tadi.


Pada mulanya memang aku mahu menutup terus perniagaan jualan langsung ni.Bukannya apa.Memang banyak sebab,antaranya:

1: Sebab paling gaban tahap khinzir,internet di USM ne memang macam harem.Aku langsung tidak dapat mengakses pada network USM ne.Menurut sahabat aku ne beliau bercakap,kalau kau duduk tinggal atas memang senang dapat online.Untuk pengetahuan semua, aku sekarang ini hanya berada pada tahap tingkat 3 sahaja.Dan untuk perkiraan,terdapat 7 tingkat balance tinggal.Aku tak percaya,jadi aku singgah berhari raya di bilik beliau sambil menghabiskan kerepek-kerepek,ketupat nasik dan sebagainya.Memang aku tak percaya,memang betol Nora danish mungkin akan kahwin lagi,menurut salah satu berita KOSMO pada hari itu.Kembali pada landasan,pencapaian internet pada tingkat yang atas memang boleh dibanggakan.Tapi takkan la aku ne nak menginap selamber jerk kat beliau ne.Tak stylo la kan macam tuh.Jadi aku kekal pada tingkat 3.


2:Emosi aku tak stabil.Semenjak kebelakangan ne,aku tak tahu samada perasaan aku ini dalam kalangan gembira atau sedeh.Ok,no komen.


3:Fulus berkurangan.Cyber Cafe atau dikenali cc memang berlambak dekat luar USM ne.Ada la orang berkata,pergi la cc,online.Aku termenung.Oh bahagianye kalau kahwin 2,inilah dialog dalam siri Aduhai Saleha yang tak tahu bila nak publish.Aku tak mahu kahwin 2.Haha.Banyak benar aku meraban ne.ish3.sambungan...Aku hanya memandang sisi dompet aku kerana aku langsung tidak berani melihat isi didalamnya.Aku harap kalian faham.


4:Kerja berlambak yang langsung tidak pernah berkurangan.Salah satu sebab juga ne.Aku memang akui,bukan aku seorang sahaja yang sibuk,tapi orang lain juga sama tapi boleh jer update blog mereka sekalian.Aku nak tanya pula berapa pointer diorang tuh.haha.Tapi pointer aku pon macam diorang.jom gelakkan henchik ikang yang berkata.haha.kuwang3.


5:Paling last,mulut-mulut orang..Ada la satu makhluk ne yang merupakan pembaca blog ne berkata”wei,apsal tak update blog?Dah kering idea ker beb?”.Aku dengan kadar pencahayaan kilat menjawab,”takde la kering,kosong jer”.



Tapi memandangkan terdapat beberapa permintaan dari seberapa orang,aku dengan ini bernama,Henchik Ikang binti Penyu akan kembali untuk MENULIS......tahniah.tahniah.Tapi jangan terlalu mengharapkan penceritaan yang baru dalam masa sekejap yep.Haram kalian memahami.


"SAYA SAYANG BLOG SAYA"

Sekian,

dari meja bulat penulis.

ANAK BULAN JAUH BERBEZA DENGAN ANAK MAMI

Malam ne malam pertama ramadan.Jadi memang secara otomatik,sembahyang terawih memang kompirm start malam ne.

Tadi sebelom terawih tuh,ada la sorang makmum ne memberi keterangan tentang aktiviti kat surau tuh sepanjang Ramadan ne.Alaa bese la kalau aktivitinya.Ceramah,pasal zakat,tadarus Al-Quran.Tapi ada sesuatu yang beliau cakap membuat aku berpikir jauh sejenak.

Beliau bercakap begini(selepas di edit),

Memang biasa la kalau awal-awal ramadan ne memang penuh jer surau.Nanti dah tengah-tengah tuh,nak cukupkan saf yang paling depan tuh pun bersusahan.

Btoi seh apa yang beliau cakap tuh.Aku memang akui.Kita memang jenis seorang yang hanya berangan-angan kosong.Tidak istiqamah dalam melakukan sesuatu perkara.Mula-mula jerk rajin dan bila dah nak abes tuh mula la memberi pelbagai jawapan ngan alasan.

Beliau yang makmum ne ada menambah,10 hari pertama terawih,Allah akan menurunkan rahmat dan balance lagik 20 hari tuh memang khusus untuk pengampunan dosa.

Mengapa kuota yang pengampunan dosa ne lebih besar?Tidak perlulah diterangkan.Sendiri mahu ingat la yep.





YA ALLAH,
ENGKAU PELIHARAKANLAH MATAKU DARI MELIHAT PERKARA-PERKARA YANG MENGGUGAT KEIMANANKU,

ENGKAU PELIHARAKANLAH TELINGAKU DARI MENDENGAR PERKARA YANG MELALAIKAN,

ENGKAU KUNCIKANLAH MULUTKU DARI BERKATA PERKARA YANG MENGAIBKAN SESEORANG,

ENGKAU IKATLAH TANGANKU DARI PERKARA YANG ENGKAU BATASKAN

YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM

TEGUHKANLAH IMANKU,
AMPUNILAH DOSAKU,
TURUNKANLAH RAHMAT KE ATAS KU DAN JUGA KEPADA GOLONGAN YANG BERIMAN,
ENGKAU BUKAKANLAH HATI MEREKA YANG SENTIASA BERGELUMANG DENGAN DOSA,
SUCIKANLAH HATI MEREKA,
SESUNGGUHNYA ENGKAU YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENYAYANGI.

AMIN...







NOTA BAWAH KAKI:Aku target nak abiskan satu Al-quran puasa ne.Inyaaallah.

KEKADANG BURUNG PUN BOLEH JADI TEKA-TEKI

Mak aku membagi satu teka-teki,soalannya berbunyi begini.

"Binatang apa beranak lepas tuh bertelur?"

"Ada plak macam tuh,bia btoi mak.Apa dia?",aku give up dengan pertanyaan tersebut.

"Jawapannya, UNTA BURUNG",mak aku dengan serayanya berkata.




Nota Bawah Kaki:Banyak yang aku kena belajar lagi.Hmm

PETANI ITU SANGAT BERPELUH MENANAM PADI

Aku search gambar beras kat Yahoo Search.Tapi aku kurang pasti apa kaitan gambar ne dengan tajuk beras ne.





Nota Bawah Kaki:Korang boleh search sendiri kat Yahoo Search,taip BERAS.

ADAKAH KEDAI HASAN LEBIH SEDAP DARI KEDAI HUSIN?

Kat tempat aku ne adalah satu kedai makan.Perghh.Roti canai bapak die otromen sedap.Tapi yang selalu jadi masalahnya memang payah giler nak nyempat parking.Dah la jalannya memang boleh dikategori "Jalan Bapak Sibuk".

Adalah malam tuh,aku nekad nak bangun awal nak beli Roti Canai tuh.Siap aku berjemaah Subuh di masjid nak bangun awal punye pasal-ok,yang merah tipu.

Awal pagi tuh aku geraklah.Dalam kepala aku serius memang ramai orang sebab hari tuh hari Sabtu,hari cuti.

"Eh,langsung takde orang",berkata aku didalam hati.Dengan riak dan tersenyum sengsorang aku memarking kat satu lubuk tuh.

"Patutla takde orang,tutup"




Nota Bawah Kaki:Oh roti canai....

MAK KATE TAK BAIK MAKAN PISANG SORANG-SORANG

video ne diminta terus dari henchik azie secara terang-terangan tanpa segan dan megan.hamik ko azie.haha.






video

CERITA HANTU KAMPUNG PISANG

Di sebuah tempat,terdapat sebuah kampung bernama Kampung Sepokok Pisang.Nama kampung tersebut dipilih sempena sebatang pokok pisang yang dipercayai menjadi port hantu-hantu oleh Persatuan Hantu dan Makhluk Halus Asia Tenggara(PHMHAT) untuk bersidang bagi perancangan bajet untuk tahun-tahun yang akan datang.


Apabila tiba sahaja waktu dan ketika mereka bersidang,maka kampung sepokok pisang menjadi tidak tenteram pada waktu itu.Ada sahaja kes-kes yang kurang sedap memandang dan sebagai contohnya hilangnya kanak-kanak perempuan dan anak-anak dara sunti yang berada di kampung tersebut selalu sahaja menjerit-jerit di waktu malam bagaikan mereka baru sahaja ternampak Anuar Zain yang hanya memakai boxer datang melawat kampung mereka.
Ketua kampung tersebut,Tok K,merasakan beliau memang patut membuat sesuatu kerana keadaan itu semakin menjadi-jadi semenjak menunggu countdown raya Thaipusam ini.Lalu beliau menawarkan RM1000 sertas pakej perlancongan ke Bali selama 4hari 3malam kepada barang siapa yang dapat menghalau hantu-hantu tersebut.


Maka datanglah bomoh-bomoh serta dukun-dukun yang ingin mencuba nasib mereka.Satu demi satu salah seorang mereka mengaku kalah dan pulang tanpa membawa pulang apa-apa wang tunai.Inilah realitinya.Bukannya senang untuk menghalau hantu-hantu tersebut.


“Oh,apa rahsia kemenangan anda?”,tanya seorang wartawan kepada salah seorang hantu.

“Saya minum kacip fatimah.Rahsia untuk muda terasa lebih muda”,kata hantu tersebut.



Nota Bawah Kaki:Aku pun blur ngan cerita ne.Hm.Makan limau dulu la

MAK,LAGU NE SANGAT SEDAP.BOLEH MAKAN TAK?

tak bagus jugak kalau nak asyik nak marah jer tiap hari.Bagi yang suke marah ngah panas-panas patut tengok video ne.Bagi tenang sket hati tuh.





video

KERETA VOLVO VERSUS PROTON EXORA

Siapa cakap pemanduan orang perempuan tidak sempurna dan tidak berkesan sila angkat tangan.Saya nak tengok kehadiran hari ini.

Tetttt...

Hari ini hari jumaat.Selepas sembahyang jumaat,lepas makan semua mengikut perancangan, aku akan menjadi rider untuk pemanduan ke SM Sains Dungun(LOKASI:Dungun,Terengganu),tempat adik henchik ikang yang sedang menuntut ilmu memanjat pokok kelapa di sana.


Dalam pukul 3 petang,gerak.Memang mula-mula xdek masalah langsung sampailah kat traffic light kat depan sekolah cina kat depan mahkamah(LOKASI,K.Terengganu,Terengganu),yang duduk kat sini tahu la kot.Lorong kat traffic light tuh ada 3.Yang paling sebelah kiri dan tengah memang pemandu yang nak pergi masuk jalan ke depan.Tapi lorong yang paling kanan tuh memang untuk buat U-Turn.

Lampu hijau.Gerak la kan.Dengan masih mengekalkan 3 lorong,100m depan ada 1 lorong sebelah kanan untuk belok ke kiri.Ntah macam mana,volvo emas cikai puk*mak,no plate DG 8000(hamik ngko),tetiba jek nak masuk line tengah.(Masa tuh Aku pakai line tengah).Dah la aku ngah speeding time tuh,beliau yang bangau ne pun speeding jugak.Bodoh.Dah la salah masuk lorong pastu nak masuk pakat masuk jerk.Signal tak bagi.Memang kereta time aku bawak tuh memang dah kena himpit bodoh dengan Volvo ne.Jadi aku memang patut masuk lorong paling kiri tuh.Mujur xdek kenderaan lain.Tapi ada Motor ngah bawak awek die kat lorong tuh.Memang terpaksa beb.Sebab bangau ne.Kat depan traffic light yang lain,yang rider motor ne tengok jer.”sori bro,ada bangau yang macam puk*mak”.



Nota Bawah Kaki:Kepada yang tengah amek lesen,gud luck.Jadilah Pemandu yang berhemah.Boikot DG8000!!


Nota lagik:Bukan semer pompuan tau.

MIMPI DONAT PUN BAGUS JUGAK

Adalah satu petang tuh,aku pergi main futsal.Ntah tak tahu pula kat mane.Aku tak ingat plak aku main tak hari tuh.Untuk jadikan cerita,aku nak balik la.Yer r,takkan nak berkhemah plak kat situ?Apekah kirenya ada rumah tapi duduk di luar rumah(ini falsafah dari Dr John Conner).Sebelum ape-ape,ni hah nak bagitahu.Time aku dalam mimpi tu kereta buddy aku ialah SATRIA NEO warna jingga bukannlah PROTON SAGA(new edition) yang warna hitam tuh.Time nak balik tuh,aku pergilah kat parking kat luar. Ntah macam mana,tak jumpa seh buddy.Hilang.Cari bukan main cari last-last,

Henchik ikang:Bodohla.Aku parking kat dalam la.(ceh)

Aku naik balik la nak pergi kat tempat parking tuh.Aku nampak Sayap(member kat Matrix,agak rapat kot-watak 1) ngah senyum-senyum atas motor.Ntah tengah angau apa mamat ne.Tanpa menghiraukan halangan seperti itu,aku terus mengkontinue ke arah buddy.Sebelah tempat parking tuh,ada plak yang tengah main futsal.Mungkin sebab mereka tak puas main kat dalam.Memang btoi hantu bola la.

Sesampainya kat kereta,aku tengok pintu sebelah kiri depan ngan belakang terbukak.Aku tengok Shahrul(member time sekolah rendah,tak rapat-watak 2) ngan Rahimi(member sekolah rendah,tak rapat-watak 3) ngah duduk lam kereta tu.Aku takde la kisah mana.Tapi yang aku amik kisahnya,engkau bayangkan gear engkau jadi rosak,stereng tak boleh pusing kanan.Sedeh seh.Engkau ingat membeli kereta ni macam membeli biskut Rocky yang bersalut coklat tuh ker?Aku menanye la siapa yang buat.Alaa biasala,memang akan kata tak tahu sebab diorang cover member diorang yang buat tuh.Dalam kepala aku time tuh,mana la nak cari bengkel nak baiki pada waktu petang seketika itu.Ne boleh plak si Shahrul ne cakap kat bengkel depan Kolam Air Panas La(jaraknya dari rumah pun dekat 2 jam lebih) sambil gelak.Masa tu,nak jer aku penampar si beliau ne.Tanpa pembantu arah aku nak la keluar dari tempat parking futsal tuh tapi malangnya,jalan nak ke jalan besar tuh kena turun bukit sikit.Tak lepas seh kalau bawak kereta ne sebab aku dah edjaz kereta ne jadi rendah sikit.Budget sporty giler la tuh.Blah la kau henchik ikang yang hebat.

Aku sendiri dapat rasakan memang pemanduan aku time tuh memang macam bangau.Pressure seh.Last-last aku berhentikan kereta kat satu port bangunan lama kat tempat futsal tuh jugak.Aku nampak kamal(member sekolah,rapat-watak 4),Syamir(member kat USM,rapat kot,watak 5),Helmi(member sekolah rendah,dulu rapat,watak 6) ngan Rushdan(member sekolah rendah,dulu rapat,watak 7) ada kat bangunan tu.Time tu aku tanye kat Syamir siapa yang buat tuh.Eyerk r sebab muka Syamir ni macam innocent sket.Takkan la beliau nak tipu aku kot.Pada mulanya memang beliau tak menjawab.Takut kot.Last-last terbukak jugak mulut beliau.Beliau berkate si Folan binti Folan yang rancang.Oh tidak,sahabat aku yang aku sangat percaye bagaikan kalau beliau berkata ada Alien kat kebun Henchik Samad pun akan aku percaya.Serius beb.Aku kata aku nak buat laporan polis.Aku bagaikan tak terkawal time tuh.Geram.Tapi Rushdan tak bagi buat laporan polis sambil tunjuk satu pisau.Dalam kepala aku memang aku fikir aku akan mati hari tuh.Aku nak la cuba meloloskan(penggunaan bahasa sastera yang berkesan) diri ngan naik kat bangunan tuh.Aku tengok semer bahagian bangunan tuh semua sama.Takde jalan keluar.Dengan tak semena-menanya,tetiba aku terbangun dari tidur.Terkejut dengan adegan kejar mengejar tuh.



Nota bawah KAKI:Aku terkeluar air mata lepas bangun tuh.Maafkan aku kalau aku buat salah kat semua terutama member-member yang aku kurang merapati engkau yang khususnya berada di Tadika Kemas Pak tijah(1996),Sekolah Keb Gong badak(1995-2000),Sek Men Kompleks Gong Badak(2001-2003),Sek Men Teknik Terengganu(2004-2005),Matrix johor(2006-2008),USM nagn member tempat kerja The Store Kota Bharu(2005),Mydin Mall(2008).Aku sebenarnya seorang yang senang didekati.

AKU BERADA DI KAKI LIMA SEKARANG

Panas..panas.Oh ini mungkin kerana dosa yang banyak telah aku lakukan.Inikah bahang api neraka?Ya Allah,ampunilah dosa hambamu ini.Mak,ayah,maafkan aku atas apa yang telah aku lakukan kepada kamu.

Tetiba jerk,

Orang 1:Kenapa la bangau sangat mamat ne tak ON kipas?

Henchik ikang:oo.Patutla.

ADAKAH HURUF A SAMA DENGAN HURUF C?

Hari jumaat(selepas abes sembahyang jumaat)

Henchik ikang:Adoi,sakit perut plak.Mujur tak terkeluar time sembahyang.Mampus aku nak ganti sembahyang jumaat ne minggu depan.Mujur tak.Mujur.Mana plak budak kenit ne sorang?

Budak kenit:Nok gi maner ne?macang nok berok jerk.(TRANSLATE:Nak pergi mana ni?Macam nak buang air besar jer?)

Henchik ikang:Perot sakit.Natang saloh makang bende dok ahu.Aku pegi berok betor.Mung gi kat tempat moto dulu.(TRANSLATE:Perut sakit.Tak tahu salah makan apa.Aku pergi buang air kejap.Engkau pergi kat tempat parking motor dulu)

Budak kenit:Cepat r siket.Nok sambung maing game bola tadi(TRANSLATE:Cepat la sikit.Nak sambung main game bola tadi)

Henchik ikang:Eh siapa pulak yang follow aku ne dari belakang ne?Takkan la ada perogol bersiri hari-hari jumaat ne plak?Bodo,jangan la ikut aku.Nak pergi tandas jer kot.Bukan nak keluar duit kat mesin ATM.

Henchik ikang:Weh,bakpenye mung ikut aku ne wei?(TRANSLATE:Wei,asal ko ikut aku pula ne?)

Si beliau:Mung pakai selipar aku r wei.Bengong r.(TRANSLATE:Ko pakai selipar aku la wei.Luncai betoi.)


Nota bawah kaki:Ada sahaja tak kena ngan hidop aku semenjak dua menjak ne.Ne mesti kes terlebih makan kicap.Tobat pasni aku tak makan dah.

KICAP CAP ADABI INI SANGAT SEDAP

Di suatu petang yang dingin

Henchik ikang:Mak,nak keluar kejap.Mengidam nak makan pisang goreng.

Mak:Ne boleh tolong beli kicap tak sekali?Karang nasik ko tak berkicap plak nanti.Amek ne duitnye.

Preng..preng..(Gua gerak dulu)

Henchik ikang:Makcik,tolong bungkus pisang ne ringgit malaysia tiga yerk.

Makcik pisang:Ko ne nak yang dah masak digoreng ker nak buah pisang yang masak?

Henchik ikang: (Eh karang aku fire orang tue ne karang.Nyempat plak buat lawak kampus pada saat dan ketika ini).Bagi yang goreng yerk makcik.

Makcik pisang:Haha.Jadi tak makcik buat ko nak gelak?Makcik pasni tak bukak gerai dah.Pasni makcik nak apply masuk Raja Lawak yang astro tuh.Karang undi makcik tau.

Henchik ikang: Oh eyerk ker?Nanti saya save duit topup untuk vote makcik.(Cehh..Blah la ko wahai makcik.Mujur pisang goreng ne sedap,kalau tak dah lama dah aku overtake gerai beliau ne bukak business berus jamban)

Beberapa minit kemudian,

Henchik ikang: Wei,sape nak layan pisang goreng ne?Sedap bodo

Mak:Mane kicapnye?


Nota bawah Kaki: oh,makcik pisang itu berjaya memukau fikiran aku.Dasyat..dasyat

BARCELONA LAWAN DENGAN WHITE DEVIL BUKAN RED DEVILS

Man U silap percaturan r mase final.Serius beb.Ader ker letak Giggs jadi 1st team.Beliau langsung tak aggressive.Takkan tak tahu Barca pon main teknik menyerang.Dah sah-sah.Adoi.Ferguson pon satu,pegi la kasik semangat pi sokong kat luar pitch tuh.Tengok Guordiola tuh.Tak duduk-duduk dari awal match.Begitu semangat beliau.Adoi.Tapi yer kan,kena terima jugak result.Kalah pon kalah la.Anyway,dont betray with ur team like the others liverpool,chelsea,arsenal fan's.Team ntah kemana tapi nak lebih2 plak.Haha.

TAG AND AWARD

Copy badge “2009 Cute’s 3logPger Award” untuk diletakkan di blog anda





Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
Dengan ini Am merangkap pekebun lipan tidak sengaja tag
Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag)
1-suke makan berketul-ketul roti telur
2-membuang air di dalam tandas
3-main lagu dengan gitar tapi tak pernah habis
4-student USM yang APEX..bkn apek yerk
5-meminati seseorang tapi setakat situ jerk
7-Penjentik Tegar(Hanya beliau saje yang memahami..huu)
8-Akulah cicakman
9-Suke makan nasi ayam
10-mempunyai account fs dan facebook
Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya
1-Kamal binti dolah
2-Fatimah bin endut
3-karim anak karam
4-Wayne rooney(ntah beliau ader blog x)
5-Dr M
6-Raja Petra
Nota bAwah kaki:Cube nengok 10 fakta di atas.Aku rase ader tak cukup la.

RENTAK MADINI PRODUCTION~USM

CONTOH DEPAN

CONTOH BELAKANG


GAMBAR BELAKANG


BELAKANG ATAS


CONTOH DEPAN 1


DEPAN CONTOH 2


DEPAN CONTOH 3







Nota bawah kaki:Sila Menkomen.(Sila klik pada gambar untuk tumbesaran gambar yang berkesan)

.

MENENGOK TV DI MALAM HARI

Hari-hari aku tengok tv.Sampaikan kekadang tv plak duk ngendap-ngendap dan ngintip-ngintip aku.Bahaya tv ne.Tapi semalam ngan tahap kebosanan yang meluak-luak,aku menjadi hyper-aktif untuk menukar chanel tv dalam kirangan yang sekejap.Selepas 30 saat jerk,aku tukar chanel lain sampaikan ramai yang duk bising.Haha.Lantak la.Siapa dapat remote dulu,beliau yang dapat over-take overall kekontrollan tv ne.

Tengah-tengah menukar chanel,aku tertekan tv 1.Perlawanan Liga Malaysia antara PROTON ngan PKNS.Kesian gile la liga Malaysia ne.Dalam tempat duduk kat stadium tuh,hanya beberapa ketul si beliau-beliau ne yang datang menengok LIVE.Pastu aku tukar chanel 812.Bola sepak penjajah HULL CITY ngan STOKE CITY.Team yang baru dinaikkan divisyen 1 English Premier League.Penuh satu stadium.Setahu aku la,tiket nak masuk stadium diorang pon bodo-bodo £100.Tuh belom termasuk coca-cola ngan kerepek-kerepek lagik.Tapi yang Malaysia ne tiketnya baru RM10.Campur dengan kebab ngan air baru RM5.Tapi tak ramai yang datang.Pelik jugak.Await lagu tuh?

Aku menukar chanel tv 1 balik.Memerhati serangan dengan pertahanan liga Malaysia ni.Cehh patutla.Defend pun sepak bola pun tak kene.Nak kate glabah sebab pe.Orang kat stadium pun takdek.Yang menjerit-jerit menyokong lagi la takdek.Player yang pakai no 7 yang biasanya dikategori STAR dalam team,Hampeh.Gelek-gelek bola pastu dah kene rampas.Lemah-lemah.Main bola apa macam tuh.Referee pun nak tiup wisel pun macam tuh jerk.Pettttt..Game yang membosankan.Rasanya kalau Referee tuh nak bagi card pun kena menanye,”Ko pakai no ape?aku nak bagi yellow card ne”,eyelah sebab memang haram tak kenal pun player.Aku lagik la.Yang aku kenal pun yang btoi-btoi main untuk Team Malaysia.Tapi tak semua.Kiranya beruntung sebab masih ada orang kenal.FAM sibuk nak rombak pentadbiran nagn coach.Padahal tuh bukan masalahnye.Promotion Liga Malaysia ne sangatlah kurang.Sekurang-kurangnya buat promotion suruh orang datang stadium.Buatlah event dekat luar stadium sebelom game.Barulah player semangat nak main pastu diorang akan bersungguh-sungguh.baru betol beb.





Nota bawah kaki:Man U versus Man city malam ne.Bola sepak penjajah menguasai diriku.

.

KISAH MELAYU HILANG DARA

Sori beb.Memang post kali ni memang terlalu sensitif.Tapi malangnya bukan pasal tajuk ne aku nak bercerita.Cerita lain.Sekarang,aku nak korang-korang baca dan ambil sedikit perhatian dengan apa yang aku nak bercerita kali ne.

Cikgu: Melayu bin Anak Malaysia sila angkat tangan.

Melayu:Kenapa cikgu?Ada masalah dengan saya ker?

Cikgu:Boleh saya tanya satu soalan?

Melayu:Alaaa..Tanye jerk.Memang kompirm boleh jawab.(SIKAP yang buruk:Berlagak)

Cikgu:Anda seorang yang pentingkan diri sendiri?

Melayu:Biasa la tuh.Tak melayu la kalau tak pentingkan diri sendiri.Bodoh la(SIKAP buruk:Bodoh sombong,Pentingkan diri sendiri)

Tetttt..Bermula la kisah

Tadi aku pegi la smayang jumaat.Dah memang hari jumaat.Sedang aku tengah berzikir-zikir nak tunggu khutbah start(Penggunaan gaya bahasa metafora digunakan pada ayat ini.Sila bulatkan kesalahan),ada la sorang pakcik ne dengan muke selamber dugong boleh beliau ne menukar function kipas tuh mengipas kat port tempat beliau sorang jerk.Alaa.Kan kipas tuh boleh kita statikkan kipas tuh mengipas satu arah saje dengan menekan satu butang.Padahal,memang asal-asal kipas tuh mengipas ke arah kiri dan kanan.Beliau yang teramat ‘mulia’ ne selamber jerk buat macam kipas sendiri.Nak kata beliau beli kipas tuh,memang tak sebab memang aku tahu harta-harta dalam masjid ne henchik masjid yang punye.Hak milik peribadi.Yer la,aku tahu la panas.Aku pon panas gak.(makin panas sebab makan dalam kat beliau ne).Tapi aku bukan la nak sangat rasa kipas tuh sangat.Bukan la kena maner pon anginnya.Tapi ramai jugak orang lain boleh merasa angin kipas tuh kalau kipas tuh bergerak kiri-kanan.Dah nama sembahyang jumaat.Memang la ramai orang.Mesti beliau ingat sembahyang jumaat ne sembahyang sorang-sorang.Kantoi bodoh tak pernah pergi sembahyang jumaat.Time tuh nak jerk aku sound pakcik tuh.Tapi aku bukan melayu yang suke sound orang ne.Bodoh jugak kalau orang yang suke sound-sound ne.Eyerk la,diri sendiri tak betul.Tapi aku rasa memang tindakan si beliau ne salah.Sepatutnya,pepaham la.Diri sendiri rasa panas,orang lain?



Nota bawah kaki:Api kuali panas.


.

KARANGAN PENDEK GLORY-GLORY MANCHESTER

Sekarang kita berada di Emirates bagi menyaksikan perlawanan Champions League 2008/2009 bagi mengisi tempat siapa bakal ke Final di Rome yang akan bertemu samada Chelsea dan Barcelona.Seperti yang sedia maklum,Manchester ke Emirates dengan berbekalkan kelebihan 1 goal di Old Trafford oleh O'shea,pertahanan kanan bernombor 22 pada minit ke-17 ketika 1st leg yang lepas.



Barisan utama yang mengetuai perlawanan di Emirates
.
Pittt..wisel berbunyi dengan Manchester United memulakan perlawanan.Oh sangat tidak disangka,perlawanan hari ini berjaya diPsiko oleh rakyat Arsenal sendiri dengan pemberian hadiah percuma bendera ketika masuk ke dalam stadium."oh sangat ramai penonton hari ini",begitulah kata seorang pengulas perlawanan."Adakah dengan cara begitu dapat memecahkan tradisi Arsenal yang kebal di gelanggang sendiri selama ini",tambah beliau lagi.
Nampaknya pergerakan Fabregas pada hari ini sangat pantas.Kelihatan permainan banyak didominasi pemain Arsenal sepanjang minit ke-6 ini.Oh nampaknya ada kesilapan disitu,abang Rooney membawa bola dan pass kepada Ronaldo.Adakah akan gol disitu.Ronaldo cuba pass kepada anak muda dari korea,Park Ji sung ini,kesilapan pemain pertahanan Arsenal,Gibbs yang jatuh kerana licin barangkali kasut beliau telah haus,Park mengawal bola dan menendang..





dan..
GoaLLLLLLL (minit ke-8)


Park yang disambut oleh Fletcher ketika meraikan jaringan

Sekarang Manchester mempunyai bekalan selesa dengan aggregate 2-0.Tahniah Park Ji sung.Permainan diteruskan lagi memandangkan suku permainan pun tak habis lagi apetah lagi nak cukupkan 90minit itu.Kita teruskan lagi.Arsenal yang diketuai Fabregas mula kelihatan tertekan.Adebayor juga begitu.Bola kini dikaki van Persie.Dibawanya ke gawang Manchester.Dengan mudah Van der Saar mengambil bola tersebut.Strategi mula diatur,Manchester perlu bermain dengan agak laju pada ketika ini memandangkan Pemain Arsenal bagaikan mengamuk bak kata pepatah,pijaklah cili ditaman bunga yang saya juga tak tahu maksudnya apetah lagi mempunyai kaitan dengan perlawanan genting seperti sekarang.

Sekali lagi Park membawa bola di sebelah kanan,pass kepada Ronaldo.Oh tidak,Ronaldo dijatuhkan oleh player Arsenal.Saya tidak nampak pula siapa yang menjatuhkan Ronaldo itu.Free-kick pada jarak yang agak jauh juga.Ronaldo mengambil sepakan tersebut.





Dan Goal sekali lagi oleh Manchester United.Oh What the game.Kelihatan penyokong Manchester menyorak kegembiraan di gerai-gerai mamak mahupun di stadium disana.Penyokong Arsenal mula menyorok bendera percuma yang diberi.Segan katanya.



Oh,kalau beginilah permainannya,Manchester mampu memalukan Arsenal di gelanggang sendiri.Nampaknya,kelihatan ramai penyokong Arsenal mula meninggalkan Stadium kerana tidak menahan malu disorak dan diejek oleh para penyokong Manchester yang bagaikan lembu di luar kandang kerana terlampau gembira pada hari perlawanan.Aggregate kini melonjak kepada 3-0.Pencapaian yang mat dibanggakan pada ketika ini.

(main punya main)

Pitttt...Cukup masa untuk 1st half yang pertama.Jurukomen di Tv mula mengambil tempat membuat laporan.Shebby Singh juga berada disitu bagi memberi pandangan beliau mengenai perlawanan itu.Malaysia boleh.Cayalah..

"ohh perlawanan ini tidak dijangka.Manchester bermain dengan baik",Shebby berkata."Tapi mungkin Arsenal akan mula mengasak pada baki perlawanan 45minit nanti".

Pittt..Perlawanan dimulakan semula dengan pertukaran pemain pertahanan yang banyak melakukan kesilapan mudah,Gibbs kepada Toure,merupakan pemain senior Arsenal dengan harapan dapat mengekang serangan dari Manchester United.(Eh,bechkam datang pulak)

kali ini,Arsenal betul-betul mengasak.Posession ketika ini ialah 75%-25% yang memihak kepada Arsenal.Ferdinand mula mengawal kawasan pertahanan dengan baik pada malam itu.Adebayor dapat bola dari sebelah kiri,passing kepada Fabregas selaku kapten,Fabregas menendang..

Oh sayangnya,disambut van der saar pada hujung palang.Ketinggian Van der Saar mempunyai kelebihan disitu.Permainan kini mula didominasi semula pleh Manchester.Tapi sayangnya kesudahannnya tidak membanggakan.Eh apa ini.nampaknya penjaga Gol Arsenal,Almunia ingin menukar status kepada striker.Beliau bermain ditengah disini.Nampaknya,memang keadaan begitu tertekan oleh pihak mereka ketika ini.

Oh begitu mudah disambut oleh pemain muda,Anderson disitu.Pemain yang berasal dari Brazil ini begitu lincah diatas padang.Rooney mendapat bola disitu.Tiada halangan untuk menjaringkan gol disitu.Oh beliau tidak tamak,pass kepada Ronaldo dan...



Goal oleh Ronaldo.Oh,apekah hari ini.Begitu selesa mendahului dengan 3-0.Sir alex Ferguson nampaknya terlompat keriangan bagaikan kanak-kanak Ribena.Begitu juga suasana di gerai mamak yang membuka siaran langsung perlawanan yang hebat ini.

Permainan diteruskan(dah bape kali dah aku pakai ayat ne,maklumlah ayat yang perlu digunakan selepas Gol..)

Pintu-pintu keluar stadium makin sesak kerana ramai penyokong keluar dengan harapan yang musnah."Kawe raso meme Arsenal dokleh gi doh",begitulah kata Steven charchie salah seorang penyokong Arsenal yang hadir ke Stadium.(Bechkam tersenyum-senyum kerana No 7 yang dipakai oleh Ronaldo merupakan nombor beliau ketika di Manchester berjaya menjaringkan Gol)

Kerusi-kerusi nampak kosong situ.Sorakan kuat di stadium didominasi penyokong Manchester.Glory-glory Manchester United.


Arsenal memang dalam keadaan tertekan.Pemain tengah ditukar kepada pemain penyerang.Bendner dibawa masuk bagi membantu Van Persie mengatur serangan.Van Persie membawa bola.Solo disitu.Pass lagi.Adebayor.Pass kepada Persie di kotak penalti.Terlepas.Tiada Pemain pertahanan mengawal disitu.Fletcher masuk bagi menghalang Persie.Oh tidak.Tackle gunting.Red card untuk Fletcher.



Ferguson turun ke padang bagi membantah keputusan pengadil.Tapi tidak diterima.Penalti akan diambil oleh Van Persie.memang dah dijangka,Gol oleh Van Persie,bola penalti ke bahagian atas sebelah kanan.3-1 sekarang.

Masa hanya tinggal 10minit lagi.Arsenal mule terbangkit semangat semula.Perlawanan dikuasai oleh mereka.

Pitttt...Tamat masa perlawanan.Manchester layak ke final dengan agregate 4-1.Glory-glory manchester.





nota bawah kaki:aku tido pukul 4.45 malam tadi.Puas.puas


















GAMBAR MACAM-MACAM KEHIDUPAN~kene tukar tajuk..huu

ini ialah babak poyo dari penulis sendiri-henChiK iKanG'

Tolong undi calon-calon Dun Tarik papan sorong Papan di atas




Aksi ketika Gegaran gempa bumi ntah macam mane boleh berlaku yang berjaya diwatakkan oleh dari kiri:Eirah,Dayat,Henchik ikang ngan cine(haha..aku tak engat name die ne..)





Candid slumber oleh golongan Orang Kuat Utara(OKU)





Ngap..ngap..aku nak makan bukit..
Nota bawah kaki:Ne gambar semer time kat pulau perhentian,Yang blom penah sampai aku nak cakap:wei,jangan pegi.menyesal.Nasik goreng biasa RM8.00.
......................................................................................................................................................................




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...